

Crickhowell Community Primary School

Teaching Time at Crickhowell Community Primary

*The National Assembly (Welsh Office) Circular 43/90 recommends that the minimum amount of teaching time, weekly, should be 21 hours in the Foundation phase (5-7 year-olds) and 23½ hours in Key Stage 2 (7-11 year-olds). Teaching time does not include the time allocated to registration, daily collective worship and break and lunch periods. Collective Worship will start at 10.25 and finishes at 10.40

			-	
Morning begins:	9:00		9:00	
	Foundation Phase		KS2	
		Time		Time
Morning	Registration	5mins	Registration	5mins
Session 1	9:05 – 10:25	I hour 20 mins	9:05 – 10:25	I hour 20 mins
Break	10:40 - 11.00	20 mins	10:40 - 11.00	20 mins
Session 2	11.00-12.10	1hour 10 mins	11.00-12.30	1hour 30 mins
Lunch	12.10-1.20	I hour and 10 mins	12:30 – 1:20	50 minutes
Afternoon begins:	1:20		1:20	
		Time		Time
Afternoon	Registration	5mins	Registration	5mins
Session 3			Session 3	
<u>1:25 – 3.20</u>			<u>1:25 – 3.20</u>	
1 hr 55 mins			1 hour 55 mins	
Total teaching time per day =	4 hours 25 mins		Total teaching time per day =	4 hours 45 mins
Total collective worship per week	1 hour 15 mins		Total collective worship per week =	1 hour 15 mins
Total teaching time per week =	22 hours 5 mins		Total teaching time per week =	23 hrs 45 mins